Co je zdravé a co ne?

olej1Je jídlo s nízkým obsahem tuků nejzdravějším způsobem stravování? Pokud vám tahle otázka zní příliš odvážně, zvažte tuhle skutečnost. Zatím, co jsme se v průběhu posledních let snažili zredukovat tuky ve stravě na méně než 30 kalorií denně, odborníci přišli s novou, velice odlišnou definicí zdravé výživy. Pokud je strava bohatá na ovoce, zeleninu, vlákninu a nízkotučné produkty a pokud kalorický příjem odpovídá potřebám těla, není důvod, proč bychom

měli snižovat příjem tuků.

Třeba si však vybírat jenom takové druhy olejů a tuků, které jsou přínosné pro naše zdraví. Ano, skutečně, některé tuky jsou pro nás dobré. Myslíte si, že tuk a olej jsou původci všeho zlého a hlavním důvodem zvyšování hmotnosti? Není to tak, protože některé tuky jsou nenahraditelné. Obsahují důležité vitamíny A, D, a E. Dieta chudá na tuk může způsobit, že vaše pleť zůstane suchá a vlasy bez života. Z tuků nepřiberete. Klíč k odpovědi na otázku, jestli přeberete nebo ne, není v počtu gramů tuků, který zkonzumujete, ale v tom, jestli přijímáte více energie, než spálíte. Jídla, které obsahují tuk, vám pomáhají zůstat déle sytými.

 

 

7 změn, které můžete udělat hned:

  1. Na vaření používejte jenom olivový nebo kanolový olej. Stejně tak si vybírejte saltové dresinky s těmito oleji.                                                                   
  2. Jezte ryby bohaté na tuky (losos, tuňák, sardinky) 2 až 3krát týdně. Jsou to zdroje nenasycených mastných kyselin omega 3. Zařazujte jídlaryb, kuře a bílé maso do svého jídelníčku častěji.
  3. Saláty nebo jiné jídla posypte posekanými ořechy. Vědecké studie dokázali, že ženám, které zvýšili příjem ořechů, se snížila hladina cholesterolu a tím i riziko nemocí cév a srdce.
  4. Fazole, čočka, zelený hrášek a zelená listová zelenina by měly být na vašem stole co nejčastěji. Konzumaci ovoce a zeleniny zvyšte na 5 až 7 porcí denně. Antioxidanty, které tyhle produkty obsahují, zabraňují vytvářet nánosy na vnitřních stěnách cév a pomáhají tak předcházet srdečným – cévním těžkostem.
  5. Máslo používejte střídmě a vyhněte se tuhým margarínům – oba produkty jsou bohaté na tuky, které byste měly redukovat.
  6. Pozorně si přestudujte informace na obale výrobku a zjistěte, jaké mastné kyseliny výrobek obsahuje.
  7. Pokud jdete na oběd nebo na večeři do restaurace, zdržte se smažených jídel a upřednostněte nabídku zdravých pokrmů.
Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter

Radíme a vaříme na Facebooku