Moderní skladování potravin

115127 frozen yogurtTeplé letní dny se sebou nepřinášejí jen radost ze sluníčka a dovolenek, ale i starosti. Právě v teplém období musíme úzkostlivěji dbát na kvalitu potravin, které konzumujeme. Ovoce, zelenina, masové a mléčné výrobky, vařená strava, vajíčka – tohle všechno musí, stejně jako my, vydržet letní teploty. Při potravinách však pitný režim a stín nepomůžou.

Samozřejmě, všechny tyto potraviny skladujeme na chladném místě nebo přímo v lednici. Ne vždy to však stačí. Správné uchovávání, které zpomaluje proces kažení nebo rozkladu potravin, patří už od dávných časů mezi každodenní problémy člověka. Ať už používal jakýkoliv ze způsobů uchovávání – sušení, solení, konzervování v octu nebo oleji, vaření, pasterizování, sterilizaci či mražení – vždy se snažil o ochranu potravin před jejich kontaktem s kyslíkem. Při využívání těchto způsobí, však zákonitě dochází k ovlivňování podstaty potravin. Mění se jejich struktura, barva, konzistence, ničí se výživné látky a vytvářejí se chemické substance, které jsou po čase škodlivé. Velké rozdíly v teplotě ničí vitamíny a proteiny. Přídavné látky zase způsobují změnu přirozené chuti a vůně.

Změny v barvě, chuti, pachu a konzistence potravin závisí od více faktorů, které na ně působí buď jednotlivě, nebo v kombinaci. Jde o mikroorganismy, parazity, světlo, teplotu, vzduch a vodu.

Na potravinách, které kupujeme balené, je uvedena informace nejen o trvanlivosti, ale i o způsobě skladování. Při ostatních potravinách je dobré zapamatovat si, kdy jsme je do lednice dali, protože ne vždy nás na sníženou kvalitu upozorní letmý pohled či ne příliš vábivá vůně.

Při oxidaci maso tmavne, tuk v něm zatuchne a vznikají nejen nepříjemné pachy a chutě, ale i látky škodlivé pro lidský organismus. Ryby se kazí ještě rychleji než výsekové maso. I uzeniny jsou výrobky z masa, teda stejně podléhají oxidaci, lehce zasychají, především na okrajích a mění barvu. Na sýrech se špatné skladování projevuje velmi rychle. V takovém případě i tvrdé sýry měknou, igelitový obal se orosí a vytváří se na nich plíseň.

Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter

Radíme a vaříme na Facebooku